Der er mange gode grunde til at oprette testamente, som mange danskere ikke umiddelbart har tænkt over. Nutidens mange familieformer gør nemlig, at arvelovgivningen ikke kan tage højde for alle familier, og ønskerne blandt danskerne bliver da også mere og mere forskellig fra de klassiske ønsker i testamentet – en del vælger f.eks. i dag at donere en vis procentdel eller beløb til velgørenhed.
Mange af os vælger at udsætte testamentet, til vi er oppe i alderen, og det får desværre ofte den konsekvens, at en del af os ikke når at oprette testamente, før det er for sent.
Det er ærgerligt, da der er mange gode grunde til at oprette testamente. Nedenfor har vi oplæstet fem væsentlige grund til at oprette testamente, og hertil skal selvfølgelig tilføjes, at den enkeltes individuelle situation naturligvis har indflydelse på, hvilke grunde, der kan være vigtigere end andre.
1) Sikre den længstlevende bedst muligt
For ægtefæller og ugifte samlevende gælder, at disse ofte ønsker at sikre hinanden bedst muligt ved den førstes død. Ægtefæller arver kun 50% efter hinanden, mens ugifte samlevende arver 0%. I begge tilfælde kan arves hæves til 87,5%, hvilket svarer til, at den længstlevende kan stå tilbage med 15/16 af den samlede formue. Dermed undgår ægtefæller også at være tvunget til at sidde i uskiftet bo efter hinanden, som også medfører en række begrænsninger i den længstlevendes adgang til frit at kunne råde over boet, og den længstlevende ægtefælle vil heller ikke kunne gifte sig igen.
2) Fordeling til børnene
Det er i dag langt fra udgangspunktet, at ægtefæller og ugifte samlevende kun har børn med hinanden, og mange lever derfor som sammenbragte familier med børn fra tidligere forhold.
Hvis ikke parret opretter testamente, vil disse børn ikke arve det samme, og arven til det enkelte barn vil afhænge af, om barnets forælder dør før eller efter sin ægtefælle/samlever. I et testamente kan I sidestille fællesbørn med børn fra tidligere forhold og dermed sikre sig, at de arver en lige stor arv, og at arven ikke påvirkes af forældrenes dødsfaldsrækkefølge.
3) Særeje og successionsrækkefølge
En bestemmelse, som mange har valgt at benytte sig af i deres testamente, er en bestemmelse om særeje for den arv, som tilfalder arvingerne. Hvis I indsætter en særejebestemmelse betyder dette, at arvingerne kan holde arven uden for en evt. ligedeling af formue i tilfælde af skilsmisse fra deres respektive ægtefæller. Dermed beholder arvingen hele arven selv, og den bliver i familien. I kan også vælge at bestemme, at arven skal gå videre til jeres arvingers egne børn, når arvingerne går bort, og dermed testere over arven på jeres arvingers vegne. Dette er den ultimative sikring af, at arven skal blive i familien. (Læs mere om særeje her)
Vi anbefaler altid, at I får jeres testamente udarbejdet af en jurist, f.eks. hos juristfirmaet arvesikring.dk. I behøver dermed ikke bruge tid og kræfter på at sætte jer ind i arvelovgivningen og sikrer jer samtidigt, at testamentet bliver juridisk korrekt og gyldigt.