Unge bruger lightergas som aldrig før.

//

Unge bruger lightergas som aldrig før.

Jeg så i nyhederne i går at unge stadig, og stædig insisterer på at de vil sniffe lightergas, forbuddet imod lightergas er eller indtrådt for over et år siden, og det er stadig ikke muligt at holde de unge fra at sniffe en gas der dræber deres hjerne lidt efter lidt, hver gang de indhalere gassen. 

Der blev fortalt udførligt at de unge shoppede gassen på snapchat, nu kan en idiot som mig lyn hurtigt tænke, at det var da pænt af Politiet, at informere, læs reklamere for hvor man kan købe det ulovlige stof, de viste endda et par af profilerne… og at der skulle betales kontant ved levering, suk det er ikke nemt både at beskytte og informere i dagens Danmark.

Lightergas må være den mindste problem i Politiets periodiske system, men det er tydeligvis så stort et problem, at SSP har bedt forretningerne om hjælp, Lightergas er simpelthen for nemt for de unge at købe, og så er det tilbed billigt.

Virkningen af Lightergas

Hvad er faren ved lightergas?

1) Hæmmer centralnervesystemet, svimmelhed.
2) Sløver sanserne, 
3) Kort rus, opstemt, aggressiv, hallucinationer
4) Kan på virke organer som lever, hjerne, nerveskader, føleskader og de skader der kan komme under rusen fordi den unge ikke føler som de plejer.

Hvorfor er det så de unges Go To drug? Er der en særlig grund til at unge har denne type misbrug? Det enkle svar er vel at det er super let tilgængeligt, hvis du er i tvivl om hvor nemt det er kan du smutte ned i dit lokal supermarked og spørge efter lightergas refill, så du kan fylde på den genbrugs lighter, og de vil udstyrer dig med en kæmpe patron, du ikke lige får brugt op inden for den næste månedstid eller to. Så misbruget af lightergas er ikke sådan at dæmme op for. Det er simpelhed alt for nemt for de unge at komme i nærheden af. 

Nogen vil måske hævde at der er ganske få unge der bliver i et lightergas misbrug, de fleste unge stopper før eller siden, og det er faktisk rigtigt. Det er få unge der bliver i gas misbruget, det er højest sandsynligt at de rykker videre til et andet og mere problematisk misbrug, for at få samme følelse i kroppen, det nemmeste misbrug at tage fat på for den unge, er så alkohol. De unge Danskere har en verdensrekord i at misbruge alkohol, og her har vi en halt anden problematik, med en lang kaskade af efterfølgende misbrugsbehandling, forsømt skolegang og uddannelse, intervention, antabus og/eller minnesotabehandling. Alt sammen en mulig unødvendig dominoeffekt for den unge. 

Så måske skal der tænkes lidt ud af boksen, og her tænker jeg ikke på pant systemer på lightergas beholderen, men derimod at patronerne måske bliver klassificeret på linje med cigaretter, og at du skal være over 18 for at købe en lighter patron hos din lokal købmand.

 

 

Genanvendelighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark