Når en spiseforstyrrelse rammer et ungt menneske eller et barn, ser det på overfladen ud som det mest handler om overoptagethed af mad, vægt, spisning, sundhed, træning og egen krop, men en spiseforstyrrelse rummer meget mere end det. Spiseforstyrrelsen er ofte et forsøg på at tackle andre udfordringer i livet, men kan have store konsekvenser for barnet eller den unges dagligdag med venner, skole, fritidsinteresser, selvbillede m.m. Derfor hjælper vi barnet/den unge med at forstå sig selv, og hvilke udfordringer spiseforstyrrelsen måske hjælper med at tackle. Samtidig arbejder vi med konkrete adfærdsændringer for at bryde med spiseforstyrrelsens logikker, skabe fysiologisk ro, nye vaner og nye måder at håndtere følelser på.
I behandlingen af spiseforstyrrelser hos børn og unge det er afgørende, at forældre og evt. andre pårørende inddrages, så de kan forstå og støtte bedst muligt. Vi hjælper barnet og den unge med at føle sig set, forstået og hørt af forældre og andre pårørende, så relationen kan styrkes og de kan samarbejde om at skabe et godt liv uden en spiseforstyrrelse.
Samtidig hjælpes de pårørende til at håndtere de udfordringer, det kan afstedkomme at være pårørende til en med en spiseforstyrrelse. Mange pårørende kan føle afmagt og være i tvivl om, hvordan de skal navigere og agere ift. spiseforstyrrelsen. Sammen skaber vi et trygt rum til at få opbygget et sprog til at tale om de konsekvenser en spiseforstyrrelse har for liv og relationer.
I arbejdet med børn/unge arbejder vi flersporet og tværfagligt, hvilket bl.a. vil sige at behandlingen både indebærer psykologsamtaler og diætetisk behandling ved klinisk diætist. Hvis det er relevant, kan der også tilbydes lægesamtaler. Vi vil altid lave en grundig udredning og vurdere, om vi er det rette tilbud inden et behandlingsforløb påbegyndes.
Kompetencecenter for spiseforstyrrelser
Kompetencecenter for spiseforstyrrelser er etableret af tidligere behandlere fra Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Gentofte og Rigshospitalets Anoreksiklinik. Kompetencecentret ledes af psykolog Birgitte Hartvig Schousboe og klinisk diætist Lene Kiib Hecht, begge med mange års ledelseserfaring fra Region Hovedstadens Psykiatri.
Behandlerteamet består af autoriseret sundhedspersonale som psykologer, sygeplejersker, kliniske diætister, jordemoder, speciallæge i psykiatri og fysioterapeut.
Vi behandler alle typer af spiseforstyrrelser – ofte i kombination med angst, OCD, traumer og depression, og vi har særlig viden om spiseforstyrrelser i relation til graviditet, diabetes, PCO og bariatrisk kirurgi.
Vi kombinerer lang erfaring fra psykiatrien med den nyeste viden og tilbyder udredning, behandling, rådgivning, undervisning og supervision. Det er vigtigt for os at møde vores patienter med respekt for deres levede erfaringer og viden om sig selv. Vi mener, at patienterne er eksperter i eget liv, og at vi med vores tværfaglige kompetencer hjælper dem til at skabe øget frihed, selvstændighed og handlekraft til at møde livet og fremtiden fra et styrket ståsted.
I 2022 har vi modtaget fondsmidler fra Helsefonden til at kortlægge forekomst og behandling af Binge Eating Disorder hos netop børn og unge.