På jagt efter et moderne leksikon?

//

En encyklopædi er en bog eller et sæt af bøger med artikler om forskellige emner, som regel i alfabetisk rækkefølge, der dækker alle vidensgrene eller emner inden for et bestemt område. Encyklopædier er opdelt i poster, som hver især behandler et bestemt emne i detaljer. Nogle encyklopædier indeholder også illustrationer eller kort.

Hvad kan man bruge et leksikon til?

Et leksikon kan bruges som et opslagsværk til at finde oplysninger om forskellige emner. Det kan også bruges som en kilde til generel viden. Encyklopædier bruges ofte af studerende og forskere som udgangspunkt for yderligere studier.

Hvordan adskiller et leksikon sig fra en ordbog?

En ordbog er en bog, der indeholder en liste over ord med definitioner og udtale. En ordbog er normalt organiseret i alfabetisk rækkefølge. En encyklopædi er en bog eller et sæt bøger, der indeholder artikler om forskellige emner. Et leksikon er normalt organiseret i alfabetisk rækkefølge, men det indeholder ofte krydshenvisninger og andre oplysninger til at finde oplysninger om forskellige emner.

Hvor finder man et leksikon online?

Der findes mange encyklopædier online, f.eks. Encyclopaedia Britannica og Wikipedia, men du kan også benytte Leksikongen.dk hvor der findes store og grundige artikler om mange forskellige emner – både danske og udenlandske.

Hvordan laver man bedst informationssøgning?

Den bedste måde at søge efter oplysninger på er ved at bruge søgemaskinen på det websted, du bruger. Hvis du f.eks. leder efter oplysninger om “katte”, skal du skrive “katte” i søgefeltet og derefter klikke på knappen Søg. Dette vil give dig en liste over artikler, der indeholder ordet “katte”. Hvis du leder efter specifikke oplysninger, kan du også prøve at bruge anførselstegn omkring dit søgeord.

Hvis du f.eks. ønsker at finde oplysninger om “dansk blå kat”, skal du skrive “dansk blå kat” i søgefeltet. Dette vil give dig en liste over artikler, der indeholder udtrykket “Danish Blue Cat”. Du kan også bruge de avancerede søgemuligheder på webstedet til at indsnævre dine søgeresultater.

Hvad er et online leksikon?

Et online leksikon er et leksikon, der er tilgængeligt på internettet. Online-encyklopædier er ofte open source-projekter, hvilket betyder, at alle kan bidrage til dem. Wikipedia er det mest kendte eksempel på et online-encyklopædi. Andre eksempler er Citizendium og Encyclopædia Britannica Online.

De fleste online-encyklopædier er gratis at bruge. Nogle, som f.eks. Britannica Online, kræver dog et abonnementsgebyr.

En af fordelene ved et digitalt leksikon er, at alle opslagene kan indeholde klikbare referencer. Mange emner hænger sammen på kryds og på tværs – et faktum der bliver meget tydeligt på f.eks. Wikipedia. Her kan man via links nemt springe fra den ene artikel til den anden.

Et andet populært online leksikon med artikler på dansk er Leksikongen.dk. Her finder du en lang række forskellige artikler om alt mellem himmel og jord. De enkelte artikler er også forsynet med links til relaterede opslag, så du nemt kan udvide din horisont.

Genanvendelighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark