Når efteråret og vinteren begynder at melde deres ankomst, er det tid til at tænke på at få sat lidt ekstra julestemning i luften. En af de bedste måder at gøre dette på, er ved at sætte nogle flotte julelys op udenfor din bolig.
Der findes et hav af forskellige muligheder for udendørs julebelysning. Du kan vælge mellem almindelige stearinlys, lyskæder, lanterner og meget mere. Derudover kan du også få fat i nogle helt særlige julelys, som fx LED-lys i forskellige farver. Uanset hvilken type udendørs julebelysning du vælger, er det vigtigt at sikre dig, at den er godkendt til brug udenfor.
Sikkerheden Først
Når du skal have købt ny udendørs julebelysning eller skal have taget din gamle ud af kassen igen, er det vigtigt at have sikkerheden for øje. Det er nemlig ikke alle typer af julebelysning, der er egnet til brug udenfor. Belysning med ledninger skal fx altid have en IP-klassificering på min. 44, hvis den skal kunne tåle vejret udenfor. Du kan altid finde IP-klassificeringen på produktet eller i produktbeskrivelsen.
Det er også en god idé at undgå belysning med glasklare pærer eller andre former for glas i, da disse let kan gå i stykker og dermed øge risikoen for personskader. Du bør heller ikke bruge belysning med halogenpærer udenfor, da deres varmegløder let kan starte brande. Sats derfor på LED-pærer til din udendørs julebelysning – de er ikke kun langt mere energivenlige end andre pærer; de er også langt mere sikre!
Opsætning Af Udendørs Julebelysning
Nu har du fundet den helt rigtige type udendørs julebelysning og har sikret dig, at den lever op til alle sikkerhedskrav; men hvordan opsættes den bedst? Der findes mange forskellige måder at opsætte sin udendørs julebelysning på – her får du tre bud:
1) Lyskæder:
Denne type belysning er meget nem og hurtig at opsætte; blot plugges de ind i stikkontakten, og så er de klar til brug! Lyskæder med LED-pærer ser især flotte ud rundtom træerne eller langs tagrenderne – men husk lige at tjekke placeringen for ledningsføring inden du begiver dig ud i haven med spaden!
2) Stablede flasker:
Har du en masse gamle flasker liggende derhjemme? Så er det nu tid til at duste dem af! Med lidt snilde kan du nemlig stable dem sammen (halsene skal vende mod hinanden) og bruge dem som flotte lanterner rundtom huset eller havemuren. Tilføj evt. et stykke flammehindrende stof indeni flaskerne for yderligere sikkerhed; stoffet kan sagtens være synligt, da det oftest vil være sort eller grått alligevel. Selve belysningen kan enten bestilles specielt til formålet eller findes secondhand – blot sikr dig altid, at der ikke er nogen revner eller huller i glasset, inden du tager lampen i brug!
3) Julestjerner:
Julestjerner behøver ikke kun hängas inomhus; de kan sagtens pynte op juletiden lang omfra dit hus! Opslagstavler fungerer rigtig god – her anbringes to smalle ben (fx lavere ende af to gamle knager) ca. 15 cm fra hinanden; herefter monteres en træbom imellem benene (ca.), der passer til bredden af dine juletjerner (fx 40 cm). Juletjernerne monteres nu fast med dobbeltklæbende tapemodstående vejret fra ca.. 2/3 af vejen nedad træbommen – start evt.. fra midten og arbejd jer mod yderkanterne for bedst mulig fordeling af vægt (ca.. 100 g pr.. stjerne). Afslut med en fin snor hele vejen rundtom opslagstavlen – hermed har du nu en smuk og unik juletavle! Tip: Brug eventuelt resterende snor til pynt rundtom opslagstavlen – lav evt.. fine snorevirlinger/knuder eller sno snoren flere gange rundtom træbommens tværsider (se billedet).
Konklusion:
Der findes mange forskellige typer udendørs julelys på markedet i dag. Det er vigtigt at vælge den rigtige type lys til dine behov og sørge for, at det er sikkert at bruge udendørs. Når du har valgt det rigtige lys, kan du så bestemme, hvordan du vil sætte det op. Der er mange forskellige måder at gøre dette på, så vær kreativ og hav det sjovt!