De fleste af os har et juletræ i deres hjem i december måned. Og det er ikke uden grund – et juletræ med smukke lys og pynt giver en hyggelig og juleagtig atmosfære i hjemmet. Men hvor meget energi og CO2 udledning er der egentlig forbundet med et traditionelt juletræ? Og hvordan kan man reducere sin miljøpåvirkning, samtidig med at man sparer penge? Svaret ligger i LED-lys.
CO2 udledning fra traditionelle glødelamper
Et gennemsnitligt dansk husstand bruger cirka 30 kWh på el om måneden. Hvis alle husstande i Danmark tilslutter sig elvarme, vil dette forbrug kunne halveres. Det svarer til en besparelse på 1,6 millioner tons CO2 om året – altså cirka 400 kg CO2 pr. husstand.
En del af denne besparelse kan opnås ved blot at udskifte alle ens gamle glødepærer til nye LED-pærer. En almindelig glødepære på 60 watt svarer til at brænde 6 stearinlys i døgnet, og koster dig derfor cirka 50 kroner om året i strømregningen. En LED-pære på 15 watt koster derimod kun cirka 10 kroner om året – altså halvdelen af prisen for en glødepære. Samtidig holder en LED-pære også længere tid end en glødepære – typisk 25-50 gange så langt. Så selvom en LED-pære koster lidt mere end en glødepære upfront, så vil du hurtigt tjene investeringen hjem igen, både pga den lavere strømregning, men også fordi du ikke skal udskifte pæren så ofte.
Hvor meget CO2 udleder et traditionelt julelys?
De fleste af os har nok et stort forbrug af el i december måned – især pga juletræets lyskæder. Men vidste du for eksempel, at hvis alle danskerne tilsluttede 3 meter julelys med 5 watt glødepærer til deres træer i december måned, ville det svare til at brænde 700 millioner stearinlys – eller 2800 ton CO2 udledning? Det er altså rigtig mange ressourcer der går til spilde, både naturlige ressourcer som træer og kobber (der er faktisk kobber i alle glødepærer), men også energimæssige ressourcer som el til at drive lysene med.
LED-juletrindslys er en god idé
Hvis du gerne vil have et mere miljøvenligt alternativ til dine gamle julelys, kan det anbefales at skifte over til LED-juletrindslys. Fordelen ved disse er bla., at de bruger 85% mindre energi end glødevinduesslyset – så selvom de måske koster lidt mere upfront, så vil du hurtigt tjene investeringen hjem igen via din lavere strømregning. Derudover findes LED-juletradslys nu i mange forskellige farver og designs, s so there’s no need to sacrifice style for sustainability!
Konklusion:
Hvis du gerne vil have et mere miljøvenligt alternativ til dine gamle julelys, kan det anbefales at skifte over til LED-juletrindslys. Fordelen ved disse er bla., at de bruger 85% mindre energi end glødevinduesslyset – så selvom de mákske koster lidtdere upfront, sá vil du hurtigttjenie investeringen hjem igen via din laverestrómregning. Derudover findesLED-juletradslus nu imange forskellige farverogdesigns, so you don’tmiséruden styreforkvalitet! Skift over tildine nyeLED-juletrsindsyldei aften – your walletand theenvironmentwillthankyou!