Regler for depositum ved fraflytning

//

Når man lejer en bolig, spiller depositummet en væsentlig rolle i forholdet mellem lejer og udlejer. Det er vigtigt at forstå regler for depositum ved fraflytning for at undgå ubehagelige overraskelser. I denne artikel vil vi gennemgå de vigtigste regler og give dig et klart overblik over, hvad du skal være opmærksom på.

Hvad er et depositum?

Et depositum er et beløb, som lejeren betaler til udlejeren som sikkerhed for opfyldelse af sine forpligtelser i lejeperioden. Depositummet kan maksimalt udgøre tre måneders husleje og skal betales ved indflytning. Formålet med depositummet er at dække eventuelle skader på lejemålet samt manglende betaling af husleje eller anden gæld til udlejeren.

Brug af depositum ved fraflytning

Ved fraflytning har udlejeren ret til at bruge depositummet til at dække omkostningerne ved reparationer af skader, som ligger ud over almindelig slid og ælde. Det er derfor afgørende, at lejemålet afleveres i god stand. Udlejeren skal dog kunne dokumentere, at der er tale om skader, som lejeren er ansvarlig for, og at omkostningerne er rimelige.

Almindelig slid og ælde

Almindelig slid og ælde dækker over de forandringer, som opstår ved normal brug af boligen. Dette kan eksempelvis være slidte gulve, små skrammer på væggene og lignende. Udlejeren kan ikke bruge depositummet til at dække udgifter til reparation af almindelig slid og ælde.

Udgifter til istandsættelse

Hvis der er skader på lejemålet, som ikke kan henføres til almindelig slid og ælde, kan udlejeren kræve, at lejeren dækker omkostningerne til reparation. Dette kan eksempelvis være ødelagte vinduer, skader på gulve eller vægge, eller manglende rengøring ved fraflytning. Udlejeren skal kunne dokumentere disse udgifter og trække dem fra depositummet.

Rengøring og vedligeholdelse

Mange udlejere kræver, at lejemålet afleveres rengjort ved fraflytning. Hvis lejeren ikke lever op til dette krav, kan udlejeren fratrække udgifterne til rengøring fra depositummet. Det er derfor en god idé at sørge for grundig rengøring inden fraflytning for at undgå ekstra omkostninger.

Tilbagebetaling af depositum

Når lejemålet er gennemgået, og eventuelle skader er udbedret, skal udlejeren tilbagebetale det resterende depositum til lejeren. Ifølge lejeloven skal dette ske inden for en rimelig tid, typisk inden for en til to måneder efter fraflytning. Lejeren har krav på at få en specificeret opgørelse over, hvordan depositummet er anvendt, hvis der er fratrukket beløb til dækning af skader eller manglende betalinger.

Uenighed om depositummet

Hvis der opstår uenighed mellem lejer og udlejer om brugen af depositummet, kan sagen indbringes for huslejenævnet eller boligretten. Det er derfor vigtigt at have dokumentation i form af billeder, flytterapport og korrespondance mellem parterne for at kunne bevise sin sag.

Konklusion

Reglerne for depositum ved fraflytning er klare, men det er vigtigt at være opmærksom på sine rettigheder og pligter som lejer. Sørg for at aflevere lejemålet i god stand, dokumentér dets tilstand ved ind- og fraflytning, og vær opmærksom på, hvad der kan trækkes fra depositummet. På den måde kan du sikre en smidig overgang og få dit depositum tilbage uden unødige problemer. 

Genanvendelighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark