Dette skal du undgå når du rejser i bil til udlandet

//

Der er intet som friheden ved at køre ad landevejene på vej mod et nyt eventyr i udlandet. Men tro mig, der er visse ting, du bestemt vil undgå for at sikre, at din tur forløber glat. Lad os dykke ned i, hvad du skal holde øje med, når du planlægger din road trip udenlands.

Planlægning før afrejse

Undlad at overse detaljer i ruteplanlægning

En fejlagtig ruteplanlægning kan hurtigt forvandle den perfekte road trip til et logistisk mareridt. Hvis du nogensinde har fundet dig selv i en improviseret eventyrtur gennem Europas baggader uden en klar idé om, hvor du var, ved du, hvad jeg mener. Brug lidt ekstra tid på at studere ruten, du har tænkt dig at tage. Tjek eventuelle omveje og sørg for, at din GPS er opdateret. Afhængighed af teknologi er fantastisk, men hav også et gammeldags kort ved hånden – bare i tilfælde af, at teknologien fejler.

Glem ikke at tjekke vej- og trafikforhold i de lande, du skal gennem

Det sidste, du ønsker, er at sidde fast i en kilometerlang kø, fordi du ikke var klar over, at der var en national ferie i Frankrig. Tjek lokale trafikforhold, vejbyggeri, og eventuelle begivenheder i områderne, du skal besøge. Jamen, du vil nok heller ikke blive overrasket af en pludselig snestorm i Alperne midt om sommeren, vil du?

Dokumentation og lovgivning

Undersøgelse af lokale trafikregler og krav

Hvert land har sine egne særheder, når det kommer til trafikregler. I Italien kan du for eksempel blive mødt med en betydelig bøde for at ikke have de obligatoriske sikkerhedsveste i bilen. Og vidste du, at i Tyskland kan det være forbudt at køre ind i nogle byer uden at have en speciel miljømærkat? Undersøg de lokale love grundigt på forhånd. Et nyttigt sted at starte er  for opdaterede rejseregler og tips.

Glem ikke nødvendige dokumenter: pas, kørekort, og bilpapirer

Der er intet værre end at stå ved grænsen og indse, at du har glemt noget så vigtigt som dit pas eller kørekort derhjemme. Sørg for at have en tjekliste af nødvendige dokumenter, herunder bilpapirer og eventuelle forsikringsdokumenter. En pangfarvet post-it-note på spejlet derhjemme kan nogle gange redde dagen.

Bilens vedligeholdelse

Sørg for, at bilen er i god stand

Ingen ønsker at skubbe en bil i bagende varme i Spanien, fordi man forsømte olieskiftet før afgang. Få bilen tjekket af en mekaniker inden afrejse, og sørg for, at alle væsker er fyldt op, dæktrykket er korrekt, og at batteriet er i topform. En proaktiv tilgang kan spare dig for mange hovedpiner.

Forglemmelse af nødvendig sikkerhedsudstyr

I mange europæiske lande er det obligatorisk at have en advarselstrekant, førstehjælpskasse, og refleksveste til alle passagerer i bilen. Glem ikke dette udstyr – det kunne blive dyrt i bøder og endnu værre, koste dig værdifuld tid og sikkerhed på vejen.

Pakning af bilen

Overfyld ikke bilen, og bevar uhindret udsyn

Selvom du måske føler, at du har brug for tre kufferter, to tasker, og en køletaske for en weekendtur, så prøv at begrænse dig. Overfyldning af bilen kan ikke kun påvirke dens ydeevne, men også hindrer dit udsyn og dermed navigeringen. Vær smart og pak let, så du kan køre sikkert.

Forkert opbevaring af værdigenstande

At efterlade dine dyrebare ejendele synlige i bilen er en åben invitation til tyve. Opbevar værdigenstande som kameraer, penge, og pas ude af syne, helst i bagagerummet. Nogle ting bør du måske slet ikke tage med dig. Husk, færre bekymringer giver en bedre rejseoplevelse.

Kørsel og adfærd på vejene

Undgå aggressiv eller farlig kørsel

Intet siger “turist” mere end at køre som om du er på løb i Formel 1. Sørg for at køre defensivt og med respekt for de lokale trafikmønstre. En rolig og velovervejet adfærd på vejene kan forhindre potentielle uheld og uønskede møder med det lokale politi.

Vær forsigtig med at følge lokal kørselsadfærd og skikke

Hvert land har sine egne uskrevne regler og skikke for kørsel. I Spanien er det for eksempel normalt at blinke meget før overhaling, mens italienere ofte kommunikerer med deres horn. Tilpas dig så godt som muligt for at falde ind i strømmen og undgå konflikter.

Hvile og pauser

Glem ikke at tage regelmæssige pauser for at undgå træthed

Køreslitage er en reel fare. Sørg for at tage regelmæssige pauser hver anden time for at strække benene, få lidt frisk luft og genoplade dine batterier. Din krop og dit sind vil takke dig for det, og det gør også din kørsel meget sikrere.

Ignorering af behovet for overnatning på længere ture

Det kan være fristende at køre igennem natten for at spare tid og penge, men det er en dårlig idé. Træthed bag rattet er en af hovedårsagerne til ulykker på motorvejene. Planlæg i stedet for at overnatte på et hyggeligt hotel eller en hyggelig bed & breakfast. For hjælp til at finde de bedste steder kan du tjekke .

Forståelse af lokale nødsituationer

Hvis du står over for en nødsituation, er det vigtigt at kende de lokale nødnumre og procedurer. Research dette inden du tager afsted, så du ikke står og fægter i mørket, hvis noget skulle gå galt. Husk, at det europæiske alarmnummer er 112, men visse lande kan have deres egne specifikke numre for politi, ambulance, og brandvæsen.

Manglende kendskab til lokale nødnumre og procedurer

Hvis uheldet er ude, og det bliver nødvendigt at kontakte nødberedskabet, skal du vide, hvordan du gør det. Husk at skrive de nødvendige numre ned og have dem lettilgængeligt i bilen. Det kan også være smart at finde ud af, hvor de nærmeste hospitaler eller lægeklinikker er placeret på din rute.

God fornøjelse med din næste bilrejse – og husk, at det ikke er destinationen, men rejsen, der tæller (og at undgå unødvendige bøder og uheld ikke skader).

Genanvendelighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark