Det skal du vide om bådmaling

//

Kalenderen siger forår, og det betyder, at båden skal klargøres til en ny sæson. Det handler især om bundmaling af båden. Bundmaling går ikke (kun) ud på at gøre båden pænere at se på. Det går ud på at beskytte båden mod begroninger, som kan skade båden samt minimere bådens modstand i vandet. Bundmaling hjælper dig med at komme nemmere og hurtigere gennem vandet, så du ikke skal bruge alt for meget brændstof.

Der er dog nogle ting, du lige skal vide, inden du går i gang med malerarbejdet, bl.a. hvilken bådmaling du skal vælge, hvor meget maling du skal bruge og hvor tit du skal bundmale din båd.

Hvilken bundmaling skal du vælge til din båd?

Bundmaling deles overordnet op i to kategorier, nemlig bundmaling til almindelig sejlads og til hurtig sejlads:

Til rolig og almindelig sejlads er Hempel Mille Xtra det bedste valg. Det er en hård bundmaling, som er nem at arbejde med og kan bruges på næsten alle overflader.

Til hurtig sejlads anbefales Hempel Hard Racing Xtra, som er en hård og nærmest friktionsfri bundmaling. Den er god til at minimere modstanden, når du skal op i fart på vandet.

Til en træbåd er Hempel Classic det rette valg. Den er knap så hård og arbejder dermed bedre med træer, så malingen ikke ender med at krakelere.

Hvor meget maling skal man bruge?

Når du skal købe bådmaling, kan du gå ud fra tommelfingerreglen, der siger, at du skal bruge 2 liter bundmaling pr. 20 fod/6 meter, naturligvis afhængigt af skrogform. Du kan regne med at én liter maling kan dække ca. 12-15 m2. Det er derfor vigtigt, at du kender størrelsen på det areal, du skal male/størrelsen på din båd, når du skal regne ud, hvor meget maling du skal bruge til din båd.

Hvor tit skal båden males?

Der er stor forskel på begroninger fra båd til båd. Der er nemlig mange faktorer, der spiller ind, bl.a. temperaturer, saltindholdet i vandet, sol, skygge samt hvor ofte du sejler i din båd. Der kan altså være stor forskel, selv med to både, der ligger i de samme slags miljøer. Hvis du dog har en havneplads, anbefales det, at du genopfrisker med bundmaling hvert år. Der forekommer nemlig hurtigere algedannelse, når båden står i stille og roligt vand.

Genanvendelighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark