Som virksomhedsejer må du i tiltagende grad være opmærksom på om din virksomhed har en bæredygtig profil. Det gælder ikke bare i forhold til virksomhedens økonomi, men også hvordan du driver den. Det er et nemlig et felt kunderne generelt har fået et større fokus på.
Et godt eksempel på hvor kunderne har brugt deres indflydelse gennem deres købekraft, er udviklingen omkring salg af fødevarer som kød og æg. Her har det bevæget sig fra en orientering på fødevarer til lave priser til henimod til et større fokus på dyrenes velfærd. Hvad angår salg af æg har flere butikker måttet opgive at sælge skrabeæg og i stedet give mere plads til det udvalg af æg, der passer ind i forhold til kundernes krav.
Det er et område, der er i fortsat udvikling. For ikke nok med at dyrene skal have ordentlige forhold. På kundesiden er der også begyndt at komme et fokus på om virksomhederne giver deres medarbejdere ordentlige arbejdsvilkår.
Et eksempel er Københavns Kommune, der ikke længere vil bruge nemlig.com som leverandør. Kommunen mener nemlig ikke at Nemlig.com gav deres chauffører ordentlige løn- og arbejdsforhold. Det går i tråd med FN’s 8. verdensmål, der handler om anstændige jobs og økonomisk vækst. Her har andre kommuner, heriblandt Herlev Kommune, siden fulgt trop.
Københavns Kommune har nu taget endnu et skridt i forhold til at udøve socialt ansvar i deres køb af varer og ydelser. Der er nu stillet forslag om at hvis man som virksomhed skal handle med kommunen, skal man have ansatte med handicap i sin medarbejderstab. Har man ikke det, vil man være udelukket fra at få kommunen som kunde. Bliver det en realitet vil andre kommuner sikkert følge trop. Det vil på sigt kunne sprede sig som ringe i vandet, så private kunder vil komme med lignende krav.
Vi er nemlig i en tid, hvor virksomhederne efterlyser arbejdskraft og presser på politisk opbakning til at vi kan importere arbejdskraft. Samtidig er vi i en situation, hvor vi har en del af arbejdsstyrken, der står klar til at arbejde, men som gang på gang oplever at blive sorteret fra. Det er på trods af at det er ulovligt at diskriminere mennesker med handicap på arbejdsmarkedet.
Det er derfor de færreste virksomheder, der på indeværende tidspunkt vil kunne opfylde de krav fra kommunen. Garnspecialisten er dog en undtagelse. Her kan man som kunde foretage et bæredygtigt garn køb i og med at deres udvalg af garn består af restprodukter fra tekstilindustrien.
Ikke nok med det – at købe garn hos dem er også bæredygtigt i social forstand. På trods af at det er en lille virksomhed, er det en rummelig arbejdsplads. Her er der nemlig plads til fleksjobbere, dvs. medarbejdere med kronisk sygdom eller handicap. Det er en gruppe af mennesker, der har svært ved at få foden indenfor arbejdsmarkedet. Det er en udfordring, der stadig er aktuel på trods af at arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft og presser på for at politikerne skal give dem lov til at importere arbejdskraft.
Ved at have en sammensætning i medarbejderstaben, hvor der er plads til alle, vil din virksomhed blive mere attråværdig set med kundeøjne. Samtidig ville din virksomhed, ligesom Garnspecialisten, være en af dem, der vil kunne komme gennem nåleøjet hos kommunerne, hvis de går hen og realiserer deres krav om at man har ansatte med handicap.