Bæredygtighed handler ikke kun om at sortere affald og at gå i genbrugstøj. Det er en tankegang, der i princippet kan omfatte alle facetter af vores liv. Ordet betyder egentlig bare, at noget er dygtigt til at bære. Det vil sige at det, gennem mange års brug, kan fungere uden at kollapse.
Hvis vi skal leve et godt liv for os selv, og sikre os at de kommende generationer også har mulighed for det, skal vi justere vores handlinger, så de kan fungere i mange år uden at kollapse. Det gælder alt hvad vi gør, heriblandt den måde, vi sover på.
Mange mennesker i dag sover enten for lidt eller for dårligt. Det hæmmer livskvaliteten, og øger risikoen for psykiske sygdomme. Her følger tre gode råd til bedre søvn, der er bæredygtige, både for dig som individ og for den kultur omkring søvn, som vi giver videre til vores børn og de kommende generationer.
Hav en fast rutine
For at sove godt, er det vigtigt at gå i seng og stå op på et fast tidspunkt. På den måde er kroppen indstillet på at skulle sove, når vi lægger os i seng. Det gør, at vi falder hurtigt i søvn, når vi har lagt os, og at kvaliteten af søvnen bliver optimal. En fast søvnrutine øger mængden af REM-søvn, som er den type af søvn, der gør os mest udhvilede og veloplagte.
Brug kun din seng til at sove i
Mennesker, der reserverer deres seng til søvn, har meget bedre søvn end mennesker, der laver andre aktiviteter sengen. Hvis vi bruger vores seng som arbejdsstation eller som et sted, hvor vi hygger os med en film, begynder vores kroppe at associere sengen med alle mulige andre aktiviteter end at sove. Det kan betyde, at vi får sværere ved at falde i søvn. Derfor bør man aldrig bruge sin seng til andet end at sove i.
Meditér i ti minutter, før du går i seng
Mange moderne mennesker er stressede og har et mylder af tanker i hovedet meget af tiden. Det kan betyde, at tankerne kører rundt i vores hoveder, når vi forsøger på at sove. For at undgå det scenarie, kan det være meget effektivt at meditere i ti minutter, inden man lægger sig til at sove. Man skal bare sidde et stille sted og rette fokusset mod ens vejrtrækning, så falder tankerne oftest lidt til ro.