Hvilket tag skal jeg vælge?

//

Går du med tanker om et nyt tag? Måske er dit nuværende tag utæt eller måske er det bare ved at have opnåede sin forventede levealder. Uanset hvad grunden er, så er det meget vigtigt at du gør dig de rigtige overvejelser, når du skal skifte taget ud med et nyt – ikke kun fordi at det er en kæmpe udgift, men også fordi at det har så stor betydning for hele huset. Det er nemlig mange grunde til at taget bliver kaldt husets klimaskærm, og det er især tilfældet, fordi at det beskytter resten af huset mod alt, hvad vejret kaster efter det. Vi har derfor her gennemgået de mest populære tagtyper, så du kan blive lidt klogere på, hvilket tag, der egner sig bedst til dit hus.

Det klassiske tag: Tegl

Hvis du kigger på rundt på murermestervillaer, vil du på de fleste kunne se et tegltag. Det er der mange gode grunde til. Det er bl.a. en af tagtyperne med den suverænt længste holdbarhed og så kræver den meget lidt vedligeholdelse. Tegl er desuden kendt for at holde godt på varmen og afgive den alt efter temperatur, så huse med tegltag har ofte et meget godt indeklima. Disse fordele kommer dog med en højere pris. Tegltaget er nemlig en af de dyreste tagtyper på markedet. Prisen starter nemlig ud på de 1400 kr. pr. Kvadratmeter, men til gengæld kan det så også holde i helt op til 50-75 år.

Det praktiske tag: Stål

Hvis du gerne vil have en nem løsning, skal du vælge ståltaget. Det er hurtigt at lægge, primært fordi det kommer samlet i store plader og blot skal sømmes sammen med rustfri søm. Ståltaget vejer heller ikke det helt store, og det betyder, at det generelt egner sig godt til at lægge ovenpå et eksisterende tag. Det gør også hele processen meget billigere, når det gamle tag ikke skal fjernes først. Ståltaget kan i dag fås i mange farver – og uanset design kræver det meget lidt vedligeholdelse. Det vil dog have godt af en afrensning i ny og næ, hvis du gerne vil bibeholde et flot tag. Et ståltag har i dag en holdbarhed på 40-50 år og koster omkring 700 kr. pr. Kvadratmeter.

Parcellernes tag: Eternit

Eternittaget har haft det lidt svært, især da man efter dets storhedstid i 70’erne og 80’erne fandt ud af, at tagene indeholdt asbest. Sådan er det dog ikke længere. I dag er eternittaget primært kendt for at være en nem og praktisk løsning, især til parcelhuse. Eternittaget har også en fin holdbarhed i forhold til prisen, som er i den lave ende, dog kræver taget også en del vedligeholdelse. Eternittaget kan i dag holde i 25-35 år (dog ofte længere), log det koster omkring 500-800 kr. pr. kvadratmeter.

Det moderne tag: Tagpap

Tagpap har ikke altid være en populær tagtype, og det er primært fordi at den er blevet kritiseret for at have haft en dårlig holdbarhed. Det er dog langt fra tilfældet i dag. Tagpap er nemlig et meget slidstærkt materiale, der er nemt at arbejde med og derfor kan lægges på meget kort tid. Det har ingen kanter, buer eller andre ujævnheder, og det gør det også til et meget minimalistisk og stilrent tag. Det er lige netop af de årsager, at tagpap er blevet til et populært valg på moderne villaer. Tagpap har i dag en holdbarhed på 30-40 år, men kan i praksis holde meget længere end det, og så koster det faktisk kun omkring 600 kr. pr. kvadratmeter, og det gør det til den uden tvivl til en af de billigste tagtyper.

I langt de fleste tilfælde har du frit valg på alle hylder, dog kræver nogle tagtyper en bestemt taghældning, imens andre tagtyper kræver et meget stabilt undertag. Det er derfor altid en god idé at alliere sig med en professionel tagdækker, inden du vælger tagtype, så du ender med at træffe det rette valg til dit hus.

Genanvendelighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark