Omkostningerne ved drift af et træpillefyr

//

Når det gælder opvarmning af vores hjem, ønsker vi alle den mest omkostningseffektive og miljøvenlige løsning, der er til rådighed. I de seneste år er træpillefyr blevet et populært valg for mange boligejere. Pillefyr er effektive og overkommelige, og de producerer også meget få emissioner. Der er dog nogle vigtige ting at overveje, før man vælger et træpillefyr, herunder omkostningerne ved at drive et.

De oprindelige omkostninger ved et træpillefyr kan være ret høje. Du vil dog spare penge i det lange løb, da pellets er meget billigere end olie eller gas. Pillekedler har også meget lave emissioner, så du vil gøre dit bidrag til miljøet. Den største omkostning i forbindelse med driften af en træpillekedel er prisen på selve træpillerne. Pellets koster normalt mellem 4.000 til 5.000 kr. pr. ton, og du skal bruge omkring 4 tons om året for at opvarme et standard hjem med 3 soveværelser. Prisen for pellets kan variere afhængigt af, hvilken type træ de er lavet af, og årstiden. Piller fremstillet af løvtræ er normalt dyrere end pellets fremstillet af nåletræ. Prisen stiger også om vinteren, da efterspørgslen er større.

For at få mest muligt ud af din træpillekedel er det vigtigt at købe træpiller af god kvalitet og opbevare dem korrekt. Pellets skal være tørre og har et lavt askeindhold. Pellets opbevares bedst på et køligt og tørt sted i forseglede poser eller beholdere. Du bør også have et godt lager af træ til rådighed for at holde din brændeovn kørende.

Det er ikke så kompliceret at betjene en træpilleovn, som du måske tror. Når du først har sat din brændeovn op skal du blot fylde pellets i ovnen og tænde den. Ovnen vil derefter automatisk antænde pelleterne og begynde at generere varme. Du kan justere temperaturen ved hjælp af kontrolpanelet på brændeovnen. Afhængigt af modellen kan du måske også indstille en timer, så brændeovnen tændes og slukkes på bestemte tidspunkter.

Hvorfor vælge biobrændsel?

Biobrændstof er en ren og miljøvenlig energikilde, der ikke tilfører ekstra kuldioxid til luften. Det betyder, at den mængde kuldioxid, der udledes, når det brændes, er den samme som den mængde, det har optaget, mens det var i live. Sammenligner man biobrændstoffer med andre former for energi, som f.eks. olie, er de meget billigere. Faktisk er det næsten fire gange billigere at bruge træpiller eller træbriketter end at bruge elektricitet til opvarmning.

Hvor mange træpiller skal du bruge hvert år?

Det afhænger af, hvor mange personer der bor i dit hus, hvor effektiv din træpilleovn er, og kvaliteten af træpillerne. Men som udgangspunkt kan en gennemsnitlig husstand med et 155 m2 stort fritliggende hus og en træpilleovn med en effektivitet på 80 % forvente at bruge ca. 4 000 kg træpiller om året.

Sådan opbevarer du træpiller

Det er vigtigt at opbevare dine træpiller på et sikkert sted. Hvis du opbevarer dem forkert, kan der dannes kulmonoxid, og det kan være livsfarligt. Sørg for, at træpillerne har god ventilation, så gassen ikke ophobes. Risikoen for selvantændelse er stor, når temperaturen er høj, så sørg for at opbevare dem på et køligt og tørt sted, f.eks. i en kælder eller en lade. Du kan også dække dem med en presenning.

Genanvendelighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark