Street art & graffiti: En kunst & en byrde

//

Når vi går rundt på gaderne, er det ikke et sjældent syn at se graffiti, eller det som mange kalder streetart. De kommer i mange former, farver og størrelser. Det pynter byerne med kreativ kunst, men i andre tilfælde forstyrrer og ødelægger de byrammerne. Forskellen på det vi kalder streetart og det vi alle kender som graffiti, er at streetart taler til forskellige publikum, hvorimod graffiti ofte er kunst, som er anerkendt af andre graffitikunstnere.

Historien

Men, hvornår startede denne kunst? I 70’erne begyndte den første spraymaling grafik at vise sine former i New York. Dog var det skabt af vrede unge mennesker, hvis tilgang til værkerne var vrede og ødelæggende. Men, i 1990’erne udviklede det sig til et mere kunstnerisk udtryk. Graffitien blomstrede op i dekorative kunstværker, der indeholder smukke budskaber, og har til formål at pynte byerne. Det var her grafittien udformede sig til streetart. For mange kunstnere er streetart en legeplads, hvori de kan eksperimentere med kunsten. Derudover er det en mulighed for at ytre en holdning. Der indgår ofte et politisk budskab med graffiti/streetart.  – Og det virker. Man bliver i nogle tilfælde tvunget til at se budskabet på daglig basis, men forhåbentligt i et flot format.

Fjernelse og bevarelse

En stor del af befolkningen elsker at leve blandt de smukke kunstværker, dog er der en del, som mener, at det forstyrrer bybilledet. Vi har heldigvis alle forskellige smag når det kommer til kunst, og når kunsten ikke passer ind i byens rammer, vil der altid være en løsning på fjernelse vha. professionel hjælp med graffitirens eller tilmed en flytning af værket. – Hertil skal det nævnes, at det ofte er tydeligt at se, hvilke ”kunstværker”, der er skabt i uro og hærværk, og de skal selvfølgelig fjernes.

Dog er det vigtigt for os alle at se de flotte kunstværker i vores bybillede, som byens historie, samt vores frie mulighed for ytringsfrihed.

Genanvendelighed

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark