Klokkespillet lever stadig i bedste velgående

//

Det er måske ikke alle, der bider mærke i det. Men klokkespillet er en del af den danske historie og kultur. I generationer har de smukke klokkespil ringet melodier ud over folket og spredt godt humør. Og det på trods af, at klokkespillene faktisk var lidt en truet race på grund af brande og bombardementer under krige.

Heldigvis kan man i dag stadig finde mange flotte klokkespil landet over – og der bliver tilmed installeret nye. Blandt andet har Thubalka A/S installeret dem i Grenå kirke samt Kalundborg kirke, der fik et helt koncert klokkespil installeret i 2013.

I dag er det især danske kirker, slotte, herregårde og højskoler, som har installeret flotte klokkespil, der kan ringe melodier. Flere af disse er ældre og et stykke bevaringsværdigt historie, men i dag har de nyere anlæg naturligvis også haft gavn af den teknologiske udvikling. Derfor er mange af nutidens anlæg renoveret flot og i mange tilfælde helt automatiserede.

Det smarte ved de automatiske klokkespil er, at de er opsat, så brugeren faktisk kan bruge software til at styre de mange ringemuligheder og melodier. Det giver helt nye muligheder for at tage klokkerne i brug på en moderne måde. F.eks. vil mange, der bor nær et rådhus eller lignende, nok have bemærket, at der ofte ringes ind med særlige melodier. F.eks. har man i Odense Kommune ofte benyttet den skønne melodi fra ”I Danmark er jeg født”, mens andre melodier har været anvendt i andre dele af landet. Det giver en enestående mulighed for at bruge klokkespillet på en kulturel måde, samtidig med at man ringer på de forskellige tider af dagen.

De automatiske anlæg sikrer naturligvis også, at der ikke skal bruges personer til at ringe, hvilket kan være problematisk, da der kan være tale om et meget højt decibelniveau, når man ringer. Det er naturligvis ikke et godt arbejdsklima, når der kan være tale om høje toner i sådant et omfang. Derfor er teknologien budt særdeles velkommen.